Vadkárbecslés, vadkárfelmérés

A nevében is benne van, hogy becslés. Ez azt jelenti, hogy két különböző szakértő két különböző vadkár becslési adatot fog kihozni ugyanazon a károsított területen. Ettől nem kell megijedni, mivel ezen eltérések minimális számszaki adatot fognak eredményezni, melyek mindig megközelítik a valós kár nagyságát. 

Fontos tudni, hogy az egyezségre való törekedést kell szem előtt tartani úgy, hogy saját és a másik fél érdekei ne sérüljenek. Akkor kell igénybe venni szakértő segítségét, ha a gazdálkodó nem tudja pontosan felmérni a bekövetkezett kár nagyságát, vagy nem tud megegyezni a vadászatra jogosulttal.
Amennyiben elkerülhetetlen a szakértő kirendelése, úgy az alábbi szempontokat kell figyelembe venni! 

  • A szekértő kirendelését lehet magánindítványból kezdeményezni, jegyző által, valamint közjegyző és bíróság segítségét is igénybe vehetjük. 
  • Lehetőség szerint igazságügyi mezőgazdasági vadkárszakértő kirendelését eszközöljük, melyek névsorát az Igazságügyi Minisztérium oldalán találhatjuk meg.
  • A szakértő kirendelésekor írásban adjuk meg a szakértő feladatát , mert a későbbiekben az általa leírt szakvéleményre tudunk csak hivatkozni.
  • A szakértő csak is objektív módon állapíthatja meg a vadkár nagyságát és a terméshozamot is. Amennyiben a kiérkezett szakértő a föld széléről mondja meg a kár mértékét és a termésátlagot, úgy udvariasan kérjük meg, hogy távozzon a helyszínről.
  • A kárbecslés előtt készítsük össze és adjuk át a szakértőnek azon dokumentumainkat mellyel igazolni tudjuk, hogy a törvény által előírt kötelességeinknek eleget tettünk.
  • A kárbecslés végén észrevételeinket a jegyzőkönyvbe kell foglalni és aláírásunkkal ellátni azt. Ezt soha ne felejtsük el, mert a későbbiekben joggal csak az hivatkozhat a jegyzőkönyvre, aki azt aláírásával hitelesítette.

Amennyiben a vadászati törvény által előírt kötelességeket betartja a föld használója és a fentiekben leírtak szerint jár el, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb helyzetben vagyunk,  és a kártérítési alku számunkra lesz kedvező az egyezség során, vagy a nem kívánt peres eljárásban.