Vadriasztó szer

Működési tulajdonságuk alapján megkülönböztetünk hang, fény, szag és íz hatáson alapuló szereket, melyekből a piacon több féle is beszerezhető.

A szerek megválasztásakor oda kell figyelni, hogy milyen kárt okozó vadfaj ellen és a vegetációs ciklus mely szakában kell alkalmaznunk azokat. A nem kellő időben kijuttatott drága szerek kihelyezése vagy pénzkidobás lesz, vagy egy elkésett művelet már károsított területet eredményez.

Lényeges, hogy olyan vadriasztó szereket eszközöljünk munkánk során melyeket Magyarországon engedélyeztek és biztonsági adatlappal rendelkeznek, mivel a törvény előírja, hogy a károk elhárítására vagy csökkentésére alkalmas módon kell közreműködni. Továbbá fontos, hogy a vadászatra jogosultat tájékoztassuk arról, milyen vadkár megelőzési technológiát szeretnénk alkalmazni. Ez azért nagyon fontos, mert ennek figyelmen kívül hagyása esetén a vadászatra jogosult egy nem kívánt konfliktusban arra fog hivatkozni, hogy a vadászati jogának gyakorlását akadályoztuk a nem kívánt vadriasztó szerek használatával. Ennek következményeként a gazdálkodót fogja felelősségre vonni, melynek anyagi következményei lehetnek.